duminică, 8 martie 2015

Parfum de sanatate....



Parfumul pe care il porti are probabil numele unei celebritati, te face sa te simti sexy si irezistibila insa exista sanse ca pe eticheta produsului sa nu fie trecute toate substantele din compozitie. Anumite chimicale care fac parte din componenta parfumului au efecte nefaste asupra sanatatii. Marea majoritate a producatorilor de parfumuri nu listeaza toate elementele din compozitia parfumurilor, spray-urilor si deodorantelor.

In raportul “Not So Sexy: The Health Risks of Secret Chemicals in Fragrance” au fost analizate 17 tipuri de parfum. In medie s-au gasit aproximativ 14 chimicale ascunse, a caror prezenta nu era mentionata pe eticheta. Aceste substante pot cauza reactii alergice si disfunctionalitati ale hormonilor.

Folosim termenul de parfum sau esenta pentru a denumi un produs cosmetic, care este un amestec complex de mii de chimicale. Aproximativ 3000 de chimicale sunt folosite in parfumuri si in aproape fiecare produs de ingrijire personala. Chiar si produsele pe a caror eticheta este inscriptionat “fragrance-free” sau “unscented”(fara parfum) pot contine parfum combinat cu un agent de mascare (care nu permite creierului sa sesizeze parfumul). Parfumurile se gasesc nu numai in cosmetice dar si in detergentul si balsmul de rufe si produse de curatat.

 Sutele de chimicale folosite in parfumuri nu au fost testate pentru toxicitate, nici separat si nici impreuna. Multe dintre aceste substante sunt iritante cauzand alergii, migrene si simptome asemanatoare astmului. Exista cazuri in care expunerea persoanelor asmatice la parfum le-a inrautatit sanatatea. Anumite studii arata ca expunerea la parfum poate inrautatii astmul si chiar contribuie la dezvoltarea acestei problem respiratorii la copii.

Persoanele cu senzitivitate chimica multipla sunt vulnerabile deoarece parfumurile sunt implicate in dezvoltarea conditiilor si elemetelor declansatoare. Marea majoritate a oamenilor experimeteaza senzatii precum, iritatii ale pieli, ochi lacrimand, nas care curge. Cercetatorii din Marea Britanie au descoperit ca parfumul este a doua cauza a alergiilor.

Aroma sintetica de mosc folostia in parfumuri are efecte nefaste asupra mediului inconjurator. Multi din acesti compusi sunt extreme de rezistenti si se acumuleaza in tesutul gras al organismelor acvatice. Nivele ridicate de mosc sintetic au fost gasite in pestii din Marele Lac. Ministerul Mediului din Canada a catalogat acest produs sintetic bioacumulativ drept toxic pentru sanatatea umana.

Anumite ingrediente folosite din compozitia parfumului sunt folosite pentru a intensifica aroma acestuia. Spre exemplu DEP (diethyl phthalate) este des utilizat in cosmetic pentru a mentine intensitatea parfumului. Acest compus este des utilizat in cosmetice deoarece este ieftin si versatil. DEP intefereaza cu functionarea normala a hormonilor. Acest chimical cauzeaza pubertatea timpurie la fete, scade calitatea spermei si duce la aparitia de malformatii in cazul nou nascutilor ( in cazul in care mama utilizeaza produse ce contin DEP). Metabolizarea acestei substante este asociata cu obezitatea si rezistenta la insulina in cazul barbatilor. Ministerul Sanatatii din Canada avertizeaza ca expunerea copiilor la DEP pe perioade indelungate de timp poate cauza blocaj renal si complicatii la ficat.

Uniunea Europeana a interzis utilizarea a doua arome sintetice de mosc (nitromusks) si i-a obligat pe producatori sa mentioneze pe etichete daca produsul contine unul dintre cei 26 de alergeni utilizati in mod frecvent in cosmetice.
Studiile au demonstrat ca unul din zece oameni are reactii alergice la parfum ( includem aici si odorizante sau lumanari parfumate). Numarul de alergii a crescut cu aproape 50% in ultimii ani.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu