joi, 12 martie 2015

Sunt necesare suplimentele nutritive?



In mod normal toti nutrientii de care corpul uman are nevoie zilnic sunt procurati din mancarea pe care o consumam. Insa, in ziua de azi lucrurile nu stau chiar asa. Chiar daca mancarea ar fi crescuta intr-un sol bogat in nutrienti, fara a fi contaminat cu pesticide, multe dintre substantele nutritive se pierd pe drumul de la producator pana cand ajung pe masa noastra. In cele din urma, corpul uman nu este capabil, in anumite cazuri sa absoarba din hrana toti nutrientii necesari unei functionari optime.

Daca dieta este bazata pe o varietate de produse bogate in nutrienti densi, produse crescute organic, produse crescute local (de preferinta in propria curte) si culese in momentul cand sunt coapte, sistemul digestiv functioneaza la capacitate maxima si nu mai este nevoie de suplimente. Si totusi cu o astfel de dieta (care este mult mai benefica decat orice supliment) exista anumite suplimente benefice.

Produsele din ziua de azi sunt culese inainte de a fi coapte in totalitate, inainte de a atinge maximul nutritional. Ele sunt lasate in depozite pe perioade indelungate de timp, sunt tratate cu diverse substance chimice pentru a le prelungii perioada de valabilitate si a le ajuta sa se coaca. Distanta medie pe care o parcurge un produs de la momentul recoltarii pana ajunge pe masa noastra este in medie de 10 – 14 zile. In tot acest timp se pierd numeroase substante nutritive.

A fi sanatos inseamana ca ai un sistem imunitar sanatos si ca sistemul tau digestiv functioneaza corespunzator. Organismul tau poate asimila corespunzator elementele necesare din hrana consumata. Insa ciuperca fungica Candida a cunoscut o crestere excesiva in ultimii ani, inhiband sanatatea sistemului imunitar. Atunci cand intestinele nu au un echilibru bacterial corespunzator corpul nu poate asimila eficient nutrienti. Suplimentele ne pot ajuta sa umplem acest gol. Aproape totate persoanele sufera de inmultirea excesiva a Candida. Pentru a o inlatura exista mai multe variante: o detoxifiere a corpului, o dieta extrem de stricta sau o dieta normala asociata cu suplimente pentru mentinerea sanatatii intestinale.

Insa marea majoritate dintre oamenilor nu isi pot cultiva singuri mancarea. De aceea este important sa cunostem de unde provine mancarea si modul in care este crescuta. O dieta sanatoasa trebuie sa cuprinda o varietate de mancaruri bogate in nutrienti fara arome artificale, coloranti, conservanti sau grasimi trans.

Aproximativ 80% din hrana consumata trebuie sa fie alcatuita din fructe si legume, crude, proaspete, crescute organic. Acestea trebuie combinate cu grasimi sanatoase care ajuta la absorbtia si metabolizarea nutrientilor.

Desi mancarea nu mai are aceleasi proprietati ca in urma cu 20 de ani, hrana reprezinta cea mai buna metoda de a asigura necesarul de energie pentru functionarea optima a organismului.

Suplimentele trebuie adaugate dietei doar in cazul in care sunt necesare. Suplimentele trebuie sa fie de calitate foarte buna, marea majoritate a produselor existente pe piata nu sunt. Sunt de evitat multivitaminele ieftine, vitamine sintetice sau minerale inorganice. Suplimentele pot fi utile atata timp cat nu inlocuiesc mesele principale ale zilei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu