duminică, 1 martie 2015

Uleiul de cocos si sanatatea


Uleiul de cocos este utilizat pentru sanatatea parului, sanatatea pielii, mentinerea normala a nivelului colesterolului, pierderea in greutate, intarirea sistemului imunitar, imbunatateste digestia si regleaza metabolismul. Este indicat pentru persoanele care au problem cu rinichii, inima, tensiunea, diabet, HIV si cancer. Toate acestea se datoreaza elementelor ce intra in compozitia uleiului de cocos, precum acidul lauric, acidul capric si acidul caprilic, cu numeroase proprietati antimicrobacteriene, antioxidante, atifungice si antibacteriene.

Uleiul de cocos este utilizat cu precadere in zonele tropicale in tari ca India, Sri Lanka, Thailanda sau Filipine, tari cu o bogata productie de ulei de cocos. Pana in anii 1970 uleiul de cocos era popular in America si Canada  dar a fost inlocuit cu uleiul de porumb. Multa vreme uleiul de cocos a fost considerat daunator corpului uman datorita cantitatilor ridicate de grasimi saturate.
Corpul uman transforma acidul lauric in monolaurin, care este utilizat in lupta cu virusuri si bacterii care pot cauza herpes, girpa sau chiar HIV. Ajuta la distrugerea bacteriilor si protozoarelor daunatoare. Uleiul de cocos era folosit frecvent in Ayurveda (medicina traditional a Indiei).

Grasimile saturate reprezinta peste 90% din componenta uleiului de cocos. Acizii grasi saturati contin lanturi de triglyceride, care sunt bine asimilate de organism. Acidul lauric reprezinta peste 40% din cantitatea totala, urmat de acidul capric, acidul caprilic si acid miristic. Acizii grasi polisaturati sunt reperzentati de acidul linoleic iar acizii grasi monosaturati de acidul oleic. In compozitia uleiului de cocos este prezent si acidul phenolic, dar si vitamina E, vitamina K si minerale.
Uleiul de cocos este unul dintre cei mai buni nutrienti naturali pentru par. Ajuta la cresterea sanatoasa a firului de par si ii confera stralucire. Ajuta la reducerea pierderilor de proteine, care pot duce la degradarea firului de par. In India uleiul de cocos este folosit pentru ingrijirea podoabei capilare fiind aplicat pe par imediat dupa spalarea. Este un balsam excelent si ajuta la refacerea structurii firului de par. Aplicat prin masaj pe pielea capului, curata scalpul si indeparteaza matreata, chiar daca pielea este uscata.
Uleiul de cocos este benefic pentru inima deoarece contine peste 50% acid lauric care ajuta la scaderea nivelului de colesterol si a tensiunii. Acizii saturati prezenti in uleiul de cocos nu sunt daunatori, prevenind aparitia arterosclerozei.

Uleiul de cocos este indicat pentru masajul corpului, hidratand toate tipurile de piele (inclusive cea uscata), intarziind aparitia ridurilor. Uleiul de cocos trateaza diversele probleme ale pielii precum: psoriazis, dermatita, eczemele si alte infectii ale pielii. Datorita antioxidantilor din compozitie are efect impotriva imbatranirii premature.
Uleiul de cocos este usor de digerat si ajuta la functionarea normala a glandei tiroide si sistemului endocrine. Creste metabolismul corpului fiind util pentru persoanele obeze sau cele care doresc sa piarda in greutate.

Acizii din compozitia uleiului de cocos ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar avand proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale. Uleiul de cocos ajuta la imbunatatirea sistemului digestiv,precum si in probleme legate de sindromul colonului iritabil.
Aplicat pe zonele cu infectii uleiul de cocos formeaza un invelis ce protejeaza zona lezata de praf, fungi, bacterii si virusi. Aplicat pe vanatai grabeste procesul de vindecare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu