sâmbătă, 18 aprilie 2015

6 nutrienti esentiali pentru a preveni caderea parului



De cele mai multe ori cand vine vorba de cadrea parului ne gandim ca este vorba de stres, poluare,matreata sau alte probleme. Insa principala cauza a caderii parului este o dieta necorespunzatoare, saraca in nutrienti. Atunci cand iti privezi corpul de nutrienti esentiali (acestia sunt necesari pentru o buna crestere a parului) este posibil sa apara caderea parului. Daca aceasta problema ramane nerezolvata pentru o lunga perioada de timp, poate duce la rarirea excesiva a parului si chiar chelire. Pentru a evita aceste situatii neplacute este important sa avem o dieta corespunzatoare, bogata in nutrienti. Iata principali nutrienti necesari pentru santatea parului:

Complexul de vitamina B

Acestea sunt necesare pentru a ajuta hemoglobina sa transporte mai mult oxigen catre scalp si foliculele de par.Un par bine oxigenat creste mai repede si este mult mai sanatos. Deficintele de vitaminele B duc la un par subtire, fragil si cu aspect nesanatos. Printre alimentele bogate in complexul B putem  enumera: puiul, tonul sau somonul. Complexul B este prezent pe piata si sub forma de suplimente.
 
Zincul

Scalpul contine glande care produc ulei. Acestea trebuie sa functioneze la un nivel optim. Daca nu produc suficient ulei avem de a face cu un scalp si un par uscat, matreata si chiar pierderea parului. Pentru a remedia aceasta problema putem consuma alimente bogate in zinc precum: nuci, cereale integrale, linte sau fructe de mare.

Fierul

Este un element esential, mai ales in cazul femeilor care pierd mai mult din acesta, in perioada ciclului menstrual. Femeile gravid si cele care alapteaza au nevoie de suplimente de fier, deoarece acesta ajuta la producerea de hemoglobina. Lipsa de fier duce la fragilitatea parului, chiar de la radacina urmata de ruperea acestuia. Caderea a mai mult de 100 de fire de par pe zi este un semn al caderii acestuia. Pentru a evita deficienta de fier putem adauga dietei alimente precum: spanac, soia, fasole rosie, oua, peste. Fierul care provine din surse animale este mult mai usor de absorbit in organism.

Cuprul

Hemoglobina este cea care asigura transportul oxigenului catre toate zonele corpului, inclusiv catre firele de par. Cuprul este necesar in formarea hemoglobinei. Lipsa acestuia duce la un fir de par subtire si casant. Iata cateva alimente bogate in cupru: seminte de susan, soia, caju sau fructe de mare.

Vitamina C

Productia de colagen este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii firului de par. Vitamina C este cea care stimuleaza productia de colagen. Lipsa acesteia duce la varfuri despicate si caderea parului. Include in dieta zilnica fructe precum: portocale, lamai, pepene, limes, rosii. Daca esti fumator ai nevoie de cantiati mai mari de vitamina C.

Proteinele

Sunt niste nutreinti foarte importanti, care asigura materia prima pentru fiecare tesut din corp, inclusiv scalpul si firul de par. Proteinele joaca un rol esential in structura corpului uman. Ajuta la productia unor noi fire de par care sa le inlocuiasca pe cele pierdute. O deficient de proteine duce la un par subtire si casant. Asigura necesarul de proteine zilnic din produse precum: fasole, nuci, cereale integrale, lapte, branza, peste, oua sau carne de pui.

O alimentatie corespunzatoare poate tine sub control caderea parului. Pe masura ce reuseti sa integrezi cat mai multe alimente in dieta zilnica vei reusi sa imbunatatesti structura interioara si rezistenta firului de par. In loc sa te bazezi doar pe seruri, sampoane sau tratamente de par fi sigur ca asiguri necesarul zilnic de nutrienti din hrana pe care o consumi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu