vineri, 17 aprilie 2015

Broccoli, super-eroul din farfurie



Broccoli este o importanta sursa de nutrineti. Consumul acestuia imbunatateste digestia, sistemul cardiovascular, sistemul imunitar si are proprietati anti-inflamatorii. Broccoli este o leguma ce nu contine grasimi, nu contine sodiu si are aproximativ 31 de calorii per portie.

Broccoli are un continut nutritional impresionant, este bogat in fibre, bogat in vitamina C, potasiu, vitamina B6 si vitamina A. Pentru o leguma fara amidon contine cantitati importante de proteine. Contine fitochimicale si antioxidanti. Fitochimicalele sunt chimicalele din plante responsabile pentru culoare, miros si aroma. Potrivit ultimelor studii acestea au numeroase beneficii pentru sanatate. Spre exemplu fitochimicalele din broccoli imbunatatesc sanatatea sistemului imunitar. Acestea cuprind carotenoizi precum zeaxantina sau beta-carotenul.

Antioxidantii sunt chimicalele produse de corp sau se regasesc in legume si cereale. Ei neutralizeaza radicalii liberi care duc la distrugerea celulelor. Radicalii liberi sunt celule instabile rezultate in urma metabolismului. Broccoli este o sursa foarte buna de luteina si sulforafan care sunt niste antioxidanti puternici. Broccoli contine si minerale precum magneziu, fosfor si putin zinc si fier.

Broccoli provine din Italia si s-a dezvoltat din varza salbatica. Numele Italian al legumei, “broccolo” inseamana floare din varful unei verze. Planta a sosit in Franta in anul 1560 si in Anglia abia in 1700, purtand denumirea de “sparanghel Italian”. La ora actuala cel mai mare producator mondial de broccoli este China (peste 8 milioane tone pe an).

Crud, fiert sau oparit, cum este mai sanatos?

Modul in care este preparat influienteaza cantitatea de nutrienti . Persoanele care utilizeaza broccoli pentru proprietatile sale anticancerigene nu trebuie sa il gateasca pentru mult timp. Studiile efectuate au arata ca prin fierbere legumele pierd multe dintre enzimele cu rol anticancerigene. Astfel prin fierbere se pierd foarte multi nutrienti. Tinut la abur pentru 20 de minute, in cuptorul cu micounde aproximativ 3 minute sau calit in tigaie pentru maxim 5 minute, broccoli nu pierde o cantitate semnificativa de nutrienti. Broccoli crud isi mentine toti nutreintii insa irita intestinal gros si poate cauza gaze.

Dar care sunt beneficiile consumului de broccoli?

Broccoli si cancerul
 
Acesta este probabil unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale consumului de broccoli. Acesta este o legume crucifera, iar toate legumele din aceasta categorie ofera protectie impotriva cancerului de stomac si intestin. Contine o serie de compusi care intensifica functiile enzimelor detoxifiante, care actioneaza precum antioxidanti, reducand stresul oxidativ. Au efect si asupra nivelului de estrogen, reducand astfel riscul de cancer la san.

Broccoli si colesterolul

Consumul de broccoli poate reduce colesterolul datorita fibrelor solubile din compozitie care se unesc cu colesterolul din sange. Astfel colesterolul este mai usor de extras din sange.

Broccoli si detoxifierea

Fitochimicalale (glucorafanina, gluconasturtina, si glucobrasicina) joaca un rol foarte important in procesul de detoxifiere a corpului, de la activarea la neutralizarea si eliminarea toxinelor din corp. Extrem de eficienti in acest proces sunt mugurii de broccoli.

Broccoli si sanatatea inimii

In afara de faptul ca reduce nivelul de colesterol din sange, consumul de broccoli mentine santatea inimii prin mentinerea santatii  vaselor de sange. Sulforafanul din broccoli are proprietati anti-inflamatorii care previne si repara eventualele probleme ale vaselor de sange. Complexul de vitamine B echilibreaza sau reduce nivelul de hemocistine. Excesul de hemocistine (se acumuleaza dupa ce o persoana consuma carne rosie) creste riscul de boli arteriale.

Broccoli si sanatatea vederii

Morcovii sunt buni pentru sanatatea ochilor datorita cantitatilor mari de luteina din compozitie. Acest compus antioxidant se gasete din abundenta si in broccoli. Un alt antioxidant ce se gasete in brocccoli si este important pentru mentinerea sanatatii vederii este zeaxantina. Ambele componente joaca un rol important impotriva degenerarii maculare si a cataractei.

Broccoli si digestia

Consumul de broccoli faciliteaza digestia datorita continutului mare de fibre, aproximativ 1gram de fibre la 10 calorii consumate. Fibrele mentin nivelul optim al bacteriilor bune din organism.
Broccoli imbunatateste digestia si mentine sanatatea stomacului. Sulforafanul din broccoli, prezent in mare parte in mugurii plantei, mentine sub control dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori.

Broccoli si proprietaile anti-inflamatorii

Broccoli este un excellent anti-inflamator putand incetini distrugerea incheieturilor cauzata de osteoartrita. Un studiu din anul 2013 a aratat sulforafanul din broccoli a redus durerile persoanelor care sufereau de artritra. Acest compus blocheaza actiunea enzimelor care cauzeaza distrugerea incheieturilor.

Riscuri pentru sanatate

In general broccoli este o legume sigura pentru consum, fara efecte secundare serioase. Cel mai comun efect este balonarea si iritatia intestinului datorita continutului mare de fibre. O atentie deosebita in cea ce preiveste consumul de broccoli trebuie sa o aiba persoanele care iau medicamente pentru subtierea sangelui. Continutul ridicat de vitamina K poate interfera cu medicamentele. Persoanele cu hipotiroidism trebuia sa consume cantitati moderate de broccoli.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu