luni, 13 aprilie 2015

Calciul si sistemul osos



Calciul este principalul element responsabil pentru sanatatea oaselor. Aproape fiecare celula din corpul nostru foloseste calciul, inclusiv sistemul nervos, muscular si inima. Este un element esential pentru sanatatea pe termen lung a sanatatii oaselor, atat a femeilor cat si a barbatilor. In timp ce cantitatea necesara variaza in functie de numerosi factori, oricine poate benficia de alimente bogate in calciu si  in elemente care il auta sa isi faca treaba cat mai bine (magneziu si vitaminele K si D).

Calciul si oasele puternice

Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Corpul il utilizeaza pentru a avea oase si dinti puternici pe masura ce inaintezi in varsta, ajuta la eliminarea cheagurilor din sange, contractarea muschilor si regleaza bataile inimii.

Daca dieta zilnica nu asigura suficient calciu, corpul extrage calciul din oase pentru a asigura buna functionare a celulelor cuzand oase fragile si osteoporoza. Deficienta de calciu poate cauza si iritabilitate, depresie, anxietate si insomnii.

In ciuda tuturor acestor functii vitale multi dintre noi suntem confuzi atunci cand vine vorba de cantitatea de calciu si modalitatile prin care ne putem proteja sanatatea sistemului osos. De cat calciu avem nevoie zilnic? De unde il putem lua? Care este treaba cu vitaminele K, D si magneziu?

Aceste situatii apar atunci cand nu consumam cantitatea zilnica recomandata de calciu. Aproximativ una din doua femei cu varsta peste 50 de ani este afectata de osteoporoza. Indiferent de varsta este important sa avem grija de sanatatea oaselor si sa asiguram corpului necesarul de calciu.

Modalitati prin care corpul se aprovizioneaza cu calciu

Aceasta se poate realiza prin doua modalitati. Prima este cea mai buna si este reprezentata de alimentele si suplimentele pe care le consumam zilnic. Totusi daca acestea nu sunt suficiente, corpul extrage calciul din oase. Consumul unei cantitati suficiente de calciu este esentiala indiferent de varsta. Este vital sa asiguram necesarul de calciu pentru copii dar si pentru persoanele cu varste pana in 30 de ani pentru a forma o masa osoasa corespunzatoare. Alegere istete ne ajuta sa evitam probleme grave in viitor. Insa indiferent de varsta poti incepe sa iti protejezi oasele si sa eviti problemele cu osteoporoza.

Legatura dintre calciu si osteoporoza

Osteoporoza este o boala tacuta caracterizata prin pierderea masei osoase. Datorita fragilitatii oaselor apar numeroase fracturi care care cauzeaza numeroase problem de sanatate. De cele mai multe ori oamenii cu osteoporoza nu se mai recupereaza dupa astfel de fracturi (mai ales datorita varstei). Si barbatii sunt expusi acestei boli insa cu aproximativ 10 ani mai tarziu decat femeile. Din fericire osteoporoza este o problema de sanatate ce poate fi prevenita prin consumul unei cantitati corespunzatoare de calciu:

-          Bebelusii cu varste cuprinse intre 0- 6 luni au nevoie de 210 miligrame pe zi;

-          Bebelusii cu varste cuprinse intre 7-12 luni au nevoie de 270 miligrame pe zi;

-          Copiii cu varste cuprinse intre 1 an si 3 ani au nevoie de 500 miligrame pe zi;

-          Copiii cu varste cuprinse intre 4 si 8 ani au nevoie de 800 miligrame pe zi;

-          Adolescentii cu varste cuprinse intre 9 si 18 ani au nevoie de 1300 miligrame pe zi;

-          Oamenii cu varste cuprinse intre 19 ai 50 de ani au nevoie de 1000 miligrame pe zi;

-          Persoanele cu varste peste 50 de ani au nevoie de 1200 miligrame pe zi;

Alimentele sunt cele mai bune surse de calciu

Corpul este capabil sa absoarba mai mult calciu din mancare decat din suplimente. Exista mai multe motive pentru care necesarul de calciu trebuie asigurat prin alimente decat prin suplimente. In primul rand calciul este absorbit mult mai bine din hrana. Studiile au aratat ca persoanele care au luat suplimente de calciu aveau o rata mai mare a absorbtiei zilnice de calciu, dar nu aveau oase mai puternice decat cei care asigurau necesarul zilnic de calciu din mancare.

In afara de rata de absorbtie calciul din alimente este insotit de o serie de nutrienti ce faciliteaza utilizarea acestuia in organism. Folosirea unor doze ridicate se suplimente bogate in calciu faciliteaza aparitia bolilor de inima. Medicii ne sfatuies sa asiguram necesarul zilnic de calciu din alimente.

Principalele surse de calciu sunt:

Produsele lactate: sunt bogate in un tip de calciu usor de digerat si absorbit de catre corp. Consuma alimente precum iaurt, lapte sau branza.

Legumele si verdeturile: numerose legume, in special cele cu frunze verzi sunt bogate in calciu ( salata, telina, brocoli, varza, mazarea, sparanghelul).

Fasolea: diversele tipuri de fasole sunt bogate in calciu.

Ierburile aromatice: au un aport mic de calciu dar sunt puterinic aromate si le poti folosi pentru a condimenta mancarurile tale favorite (busuioc, cimbru, scortisoara, menta, usturoi, oregano, rozmarin sau patrunjel).

Alte mancaruri: alte surse de calciu include alimente precum: somonul, tofu, portocalele, alunele, semintele se susan sau fructele de mare. Nu trebuie sa uitam nici de mancarurile care fortifica utilizarea calciului precum cerealele sau sucul de portocale.

Calciul si laptele

Exista numeroase discutii pe marginea acestui subiect. Multi nutritionisti incurajeaza consumul de lapte si produse lactate pentru prevenirea osteoporozei. Alti nutritionisti considera ca laptele si produsele lactate nu previn aceste problem si chiar cuzeaza alte complicatii.

Un lucru este sigur laptele si produsele din lapte sunt bogate in calciu usor absorbit de catre organism. Produsele lactate reprezinta o modalitate usoara prin care putem integra consumul de calciu in dieta zilnica. Trebuie sa luama in calclu si urmatoarele riscuri:

Produsele lactate sunt bogate in grasimi saturate: o dieta bazat pe acest tip de grasimi creste considerabil riscul de boli de inima. Pentru a reduce cantiatea de grasimi saturate alege versiuni cu cantitati reduse de grasimi.

Laptele contine cantitati ridicate de estrogen: Studiile au aratat ca ar putea exista o legatura directa intre estrogenul natural gasit in lapte si aparitia cancerului de san, prostata sau cancerului testicular. Acest lucru se datoreaza practicilor modern in care vacile sunt gestante in mod constant si dau lapte aproximativ 300 de zile pe an. Cu cat este gestanta de mai multe ori cu atat creste cantiatea de estrogen din lapte. Desi sunt catalogate drept produse lipsite de hormoni ele pot contine totusi, cantitati ridicate de hormoni naturali. Pentru a evita astfel de situatii poti consuma lapte degresat care are un continut redus de estrogen.

Multi oameni sunt intoleranti la lactoza: adica nu pot digera lactoza (zaharul) din lapte si din produsele derivate. Simptomele variaza de la forme usoare pana la forme severe de crampe, balonare, gaze sau diaree. In afara de aceste simptome intoleranta la lactoza intervine si in procesul de absorbtie al calciului in organism. Anumite grupuri entice prezinta un risc mai ridicat de intolerant la lactoza: asiaticii in proportie de 90%, hispanicii 50% iar cuucazienii doar 15%. 

Este important sa retinem ca absorbtia calciului in organism este facilitata de anumite substante precum magneziu, vitaminele D, K, C si B12.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu