sâmbătă, 25 aprilie 2015

Rolul mineralelor in organism



Unul dintre elementele cheie ale dietei, pe care multi dintre noi nu il luam in considerare sunt. Nu li se acorda atentia cuvenita deoarece nu contin un anumit numar de calorii. Intr-o lume in care oamenii sunt concentrati sa numere caloriile consumate, uita de multe alte aspect esentiale ale unei diete echilibrate.

Macronutrientii din dieta includ carbohidrati, proteine si grasimi, insa micronutrientii sunt cei ce contin vitaminele si mineralele necesare. Aceste elemente se regasesc in alimentele pe care le consumi si joca un rol esential in buna functionare a organismului. Iata cateva din beneficiile mineralelor:

Mineralele asigura functionarea corespunzatoare a inimii:

Mineralele asigura sanatatea ritmului inimii. Doza corespunzatoare de minerale este esentiala pentru a asigura ritmicitatea batailor inimii si aprovizionarea cu oxigen catre toate zonele corpului. In cazul in care inima nu are batai regulate apar o serie de probleme majore in diverse zone ale corpului, organele vitale nu putand functiona fara nutrintii respective lucru ce duce la moartea celulelor.

Mineralele si formarea dintilor si oaselor

Al doilea rol important al mineralelor este in formarea si mentinerea structurii osoase si a danturii. Mineralele prin acumulare formeaza structura oaselor si elimina riscul de fracutri sau osetoporoza. Daca ai o deficienta de minerale vei observa cum densitatea oaselor va incepe sa scada. Acest lucru cauzeaza o serie de probleme ale articulatiilor.

Mineralele si reglarea metabolismului

Mineralele din corp ajuta la reglarea metabolismului. Daca esti ingrijorat de greutate atinci va trebuie sa acorzi mai multa importanta acestui aspect. Anumite minerale pe care corpul le extrage din alimentele pe care le consumi, asigura functionarea si sanatatea corespunzatoare a glandei tiroide ceea ce te va ajuta sa arzi mai multe calorii in fiecare zi.

Persoanele care nu au un metabolism puternic, datorita lipsei de minerale se confrunta de cele mai multe ori cu cresterea in greutate, oboseala, senzatie de uscaciune, unghii si par casant si chiar cu slabirea sitemului imunitar (ceea ce ii face mai sensibili la diverse afectiuni).

Mineralele si productia de energie

O alta functie importanta pe care o au mineralele este de a produce energie. Asigurarea unei cantiati optime de minerale zi de zi, va mentine ridicat nivelulul celulelor rosii din sange, celule responsabile cu transportul oxigenului catre toate tesuturile din corp. Cand numarul celulelor rosii din corp scade apare senzatia de oboseala si abilitatea redusa de a rezista la efort.
Din cele enumerate mai sus putem observa ca mineralele joaca un rol foarte important in organism. Ele se regasesc in toate alimentele pe care le consumam, si este bine sa avem o dieta varitata. Mineralele se absorb mai usor din alimente decat din suplimente.

Magneziul- rolul magneziului in organism este apropiat de cel al fosfatilor. Este implicat in functionarea numeroaselor enzime si acizi nucelici din corp, precum si numeroase alte procese.

Manganul-este un mineral de intalnit pe pamant. Este necesar organisumului in cantiati reduse. Este unul dintre cele mai toxice elemente esentiale. Desi este necesar organismuli pentru o functionare optima este toxic in concentratii ridicate.

Molibdenul- mineral necesar organismului in cantiati reduse, este implicat in numeroase procese din organism. Inca se efectueaza studii pentru a intelege importanta acestuia si modul in care interactioneaza cu alte minerale si nutrienti.

Nichelul- un mineral ce se regaseste in inima Pamantului. Se gaseste extreme de rar in contentratii ridicate pe suprafata Terrei, si reactioneaza extrem de repede cu oxigenul din atmosfera.

Potasiul- actioneaza in corp precum un electrolit (conduce semnale elctrice). Celulele stocheaza aproximativ 95% din potasiul ce se gasete in corpul uman. Fructele si legumele sunt cele mai bune surse de potasiu, in special spanacul si ciupercile.

Seleniul- este un alt mineral necesar corpului in cantiati foarte reduse. Este folosit de organism pentru a produce o gama variata de proteine cu proprietati antioxidante.

Siliciul- asigura metabolismul propice in cazul a numeroase plante. Animalele au nevoie de el in cantitati forte reduse pentru constructia scheletului.

Sodiul- este un mineral extrem de reactiv, oxidandu-se rapid in contact cu aerul. Ioni de sodium sunt foarte solubili in apa unde impreuna cu ioni de clorura formeaza compusi noi (clorura de sodiu).

Iodul- un elemet ce se regaseste in cantiati reduse in corp. Cele mai bune surse in care se regaseste acest mineral sunt fructele de mare si algele marine.

Vandiul- un micronutrient necesar corpului in cantiati reduse.

Calciul- cantiatile de calciu prezente in corpul uman le intrec pe toate celelalte minerale. Peste 99% din calciul din organism este utilizat pentru a forma si a mentine sanatatea oaselor si a dintilor. Cantiatea ramasa este utilizata pentru procesele ce asigura functionarea optima a organismului.

Cuprul- ioni de cupru sunt solubili in apa si sunt utilizati de plante si animale in numeroase forme.

Zincul- este un mineral esential necesar in cantiati reduse in organism.

Fosforul- este cel mai abundent mineral din organism dupa calciu, cantarind aproximativ 1% din greutatea corporala. Concentratii ridicate se gasesc in oase si dinti, insa el este prezent si in fiecare celula.

Flourul- in circumstante normale este un gaz periculos si toxic pentru organism. Totusi in cantiati reduse acesta contine saruri care pot fi folosite pentru protectia dintilor.

Fierul- este un elemet esential pentru toate organismele vii, in special pentru oameni. Numeroae proteine si enzime din corp contin fier. Este un component esential al proteinelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu